Skylight House

LoT_SKYLIGHT HOUSE_image01_Crop

Proposed for a private client , this summer residence and art collection refuge has a structure that is based on a nine-square grid and is clad in cedar wood. A complex skylight pattern defines the spaces under the large three-dimensional roof.

LoT_SKYLIGHT HOUSE_image02

LoT_SKYLIGHT HOUSE_diagrams02
LoT_SKYLIGHT HOUSE_diagrams01

LoT was asked to deliver a concept that would merge with the natural sandy landscape of the surrounding area, that is simple and contemporary in aesthetics, yet one that offers a beautiful complexity and an element of surprise once inside.

LoT_SKYLIGHT HOUSE_model01

LoT_SKYLIGHT HOUSE_model02

A large continuous wall defines the perimeter and creates four entry points all leading to a common central atrium. Corner openings and corner cantilever walls create a gentle hovering effect.

LoT_SKYLIGHT HOUSE_image03

 A geometrically complex roof is sliced diagonally and arrayed with rectangular skylights creating illusions from the light. The regular structural grid defines the interior spaces under one large roof. Each is designed to have its own dramatic natural lighting conditions and framed views to the ocean and the sky. 

LoT_SKYLIGHT HOUSE_drawings02

LoT_SKYLIGHT HOUSE_drawings01

Architect: LoT
Project Team: Leonidas Trampoukis (Partner in charge), Eleni Petaloti
Owner: Private Owner
Site Area: 1200m²
Total built area: 1100 m²
Project Year: 2010