REFLECTIVE LIGHTBOX

GALLERY STUDY RENDERINGS_exterior

To house a private collection of contemporary art, LoT’s proposal in the city center of Berlin, Germany uses simple gestures and a contemporary aesthetic.A single sheet of stainless steel forms the facade that defines the gallery’s only two necessary elements: an access point and a natural light source.

REFLECTIVE LIGHBOX_concept diagram-01REFLECTIVE LIGHBOX_diagram-02

GALLERY STUDY RENDERINGS_ORANGE1024

 

A gentle ramp that wraps around the ground floor administrative area leads to the mezzanine level where the one and only flexible exhibition space is located. The all white interior is bathed in lighting creating a multipurpose venue that can house a range of diverse media, from an exhibition of a selection of drawings from the private collection and an in-situ installation to a private reception and a classical concert.

LoT_REFLECTIVE LIGHTBOX_image02

During the day the warped facade reflects the action of the busy street and the surrounding buildings. In the evening the lighting effect highlights the happenings inside and draw the attention of passers by into the funnel like entry point. LoT’s approach was a concept as strong as the collector’s ambitions to establish a presence in the contemporary international art scene.

GALLERY  RENDERINGS_exterior night

Architect: LoT
Project Team: Leonidas Trampoukis, Eleni Petaloti
Owner: Private
Site Coverage: 320 m²
Total built area: 860 m²
Project Year: 2011