Mykonos Beach Club

LoT_Guilty Beach 1

Nestled on the world-class island destination of Mykonos, Greece, the Beach Club is a combination champagne bar, private beach club, and gourmet restaurant. Opened in June 2013,  is conceived as a space imbued with the traditional hospitality-minded culture of Greece and sensual mystique of Mykonos while catering to contemporary indulgences of the pleasure-seeking individual. 

LoT_Guilty Beach_plan

LoT_Guilty Beach 2

LoT’s design of the space was comprehensive, including custom furnishings, larger constructions of wood and steel framing, and spatial organization. By focusing on the themes of unyielding hospitality and service, lightness and openness, and timeless understated elegance, the design is both inherently contemporary and fundamentally contextual.

LoT_Guilty Beach 7

LoT_Guilty Beach 10

The outdoor upscale beach club taps into the island’s rich cultural heritage and epitomizes the ideals of Greece by offering a service-oriented space without the gaudy opulence that has become common on the island. LoT’s design harkens back to Mykonos’s heyday of the 1970s, when the island’s distant location and uniqueness created an atmosphere of genuine character rather than pretentiousness. LoT stripped the beach club typology of its artificial embellishments, and in doing so, rediscovered the essential Greek spirit. 

LoT_Guilty Beach 11

Able to accommodate up to 250 people in its 1100 square meter the Beach Club is comprised of main areas for poolside lounging and covered fine dining as well as free-standing structures for more specific functions. Continuity is achieved through spatial, visual, and tactile considerations, namely white furnishings with clean lines, a sleek overhead lighting system, and lightweight permeable boundaries.

LoT_Guilty Beach 12

LoT_Guilty Beach 13

LoT_Guilty Beach 26

LoT_Guilty Beach 29

Porous boundary conditions define soft volumes throughout the space. A perimeter wall becomes a partially transparent enclosure of thin white wood slats and clear glass. Overhead a delicate system of crossing wires with glowing spherical bulbs creates a sense of interiority. White wooden slats form soft curves surrounding free-standing structures, allowing air flow and visual transparency, and in the champagne room, creating a unique display piece. In the open-air restaurant that flanks the lounge area, patrons dine on fresh seafood under a bamboo canopy situated on patios differentiated by a series of potted bamboo plants, all of which creates a visual filter while still allowing a diffusion of light and sound.
LoT_Guilty Beach 35

LoT_Guilty Beach 45

LoT_Guilty Beach 46

LoT_Guilty Beach 47

LoT_Guilty Beach 56

LoT_Guilty Beach 53

LoT_Guilty Beach 53b

LoT_Guilty Beach 54

LoT_Guilty Beach 55

LoT_Guilty Beach 59

Architect: LoT
Project Team: Leonidas Trampoukis, Eleni Petaloti
Associate Architect : Anastasia Choli
Lighting Design: m.a.P. Studio – Artemis Papadatou
Photography : George Messaritakis
Total Built Area: 1100 m2
Project Year : 2013