RETREAT CABIN
Lunz am See, Austria
Client priority was that design emphasis should be given on aesthetics, function, longevity, energy solutions and simplicity of construction technique of this small retreat cabin.
The cabin is located in a wilderness environment, therefore should allow visitors to enjoy consciously designed living and recreational spaces that facilitate interaction with the surrounding wilderness ecosystem.
The solution should be in thoughtfully integrated aesthetically with the natural environment but at the same time be challenging with its own identity.






PRESENTED AT THE 7TH BIENNALE OF ARCHITECTURE, GREECE












PROJECT TEAM
Leonidas Trampoukis, Eleni Petaloti, Tuomas Raikamo



LoT

The core unit is a polygon prism that contains all the above characteristics. It has the dimensions of a comfortable living area organized around the hearth. This single designed volume is scaled and rotated accordingly to create a various possibilities for larger clusters of interconnected rooms based on the client needs and location requirements.

The core unit is a polygon prism that contains all the above characteristics. It has the dimensions of a comfortable living area organized around the hearth. This single designed volume is scaled and rotated accordingly to create a various possibilities for larger clusters of interconnected rooms based on the client needs and location requirements.
A smaller scale unit has the minimum proportions to become a small dormitory, or a kitchen /bathroom unit. Another, smaller one, to house a sauna, or a children room, further being able to accommodated other programs of different scales such as: a green house, a dog house or an observation deck.

A smaller scale unit has the minimum proportions to become a small dormitory, or a kitchen /bathroom unit. Another, smaller one, to house a sauna, or a children room, further being able to accommodated other programs of different scales such as: a green house, a dog house or an observation deck.


The house is constructed out of large format wood panels prefabricated off site and assembled on site. 
There is no connection to the electrical grid available and all energy utilized should be produced on site to provide basic electricity needed for limited refrigeration, lighting, and small appliances.
Winter seasons are harsh with strong winds and significant snow load. 
The conical roof geometry creates stack effect for a cool interior environment during the warm summer months. Solar panels are also installed on the roof for warm water and energy production. Rain water is collected cleaned and reused for cleaning purposes

The house is constructed out of large format wood panels prefabricated off site and assembled on site. There is no connection to the electrical grid available and all energy utilized should be produced on site to provide basic electricity needed for limited refrigeration, lighting, and small appliances. Winter seasons are harsh with strong winds and significant snow load. The conical roof geometry creates stack effect for a cool interior environment during the warm summer months. Solar panels are also installed on the roof for warm water and energy production. Rain water is collected cleaned and reused for cleaning purposes

The interior is free from mobile furniture. The minimum required are built in the volume

The interior is free from mobile furniture. The minimum required are built in the volume's wall structure to maximize the space and create a basic and simple atmosphere. The interlocking units create a cluster of private microcosms, through which to maximize interaction with nature.